fbpx

ყველაფერი რაც ნუშის ზეთის შესახებ უნდა იცოდეთ

8000 წელზე მეტია ნუშის ზეთი ცნობილია, როგორც “სილამაზის ზეთი”. დედოფალი კლეოპატრა და ჟოზეფინა ბონაპარტი მას იყენებდნენ კანისა და თმის მოსავლელად. მწარე ნუშისგან მიღებული ზეთი გამოიყენება მხოლოდ პარფიუმერულ მრეწველობაში და მედიცინისათვის. ტკბილი ნუშის თესლიდან დამზადებული პროდუქტი ხასიათდება შესანიშნავი გემოთი და სასიამოვნო არომატით, შესაბამისად იგი გამოიყენება კულინარიაში (თუმცა, ასევე კოსმეტიკაშიც). ნუშის ზეთი არ შეიცავს ქოლესტერინს, სამაგიეროდ შეიცავს: […]

რატომ არის წყალი მნიშვნელოვანი?

დილა იწყება წყლით. ამ მომენტში აქტიურდება კუჭ-ნაწლავი, ივსება წყლის უკმარისობა, ორგანიზმიდან გამოიდევნება ყველა არასაჭირო ტოქსინი და გადამუშავებული პროდუქტი. შესაბამისად უმჯობესდება ჩვენი გუნება-განწყობაც. საშუალოდ ადამიანის ორგანიზმის 70%-ს წყალი შეადგნეს, მისი ნორმალური დონის შესანარჩუნებლად აუცილებელია წყლის მარაგის რეგულარული შევსება (რადგან ჩვენი ორგანიზმი საშუალოდ დღეში 0.5 – 1 ლიტრამდე წყალს კარგავს). *ორგანიზმის მიერ წყლის მეათედის დაკარგვაც კი უკვე […]

რას ნიშნავს ჯანსაღი კვება?

ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად საჭიროა 3 უმნიშვნელოვანესი წესის დაცვა: თვითდისციპლინა; საკუთარი სხეულის მოსმენა; სრულფასოვანი კვება (სწორი კვება); ნატურალური ჰიგიენის მთავარი პრინციპია, არა დაავადების მკურნალობა, არამედ სწავლება, თუ როგორ ავიცილოთ თავიდან დაავადება. რა არის ჯანსაღი კვება? რა უნდა მივირთვათ? რამდენი? და როდის? ამ კითხვებზე პასუხი სხვადსხვაა, თუმცა ის, რომ საკვები უნდა იყოს მრავალფეროვანი, ნატურალური, ყოველგვარი მომწამვლელი ნივთიერებებისგან თავისუფალი […]

რა იცით სელის ზეთის შესახებ?

სელის ზეთი, სხვა მცენარეულ ზეთებთან შედარებით, ყველაზე დიდი რაოდენობით შეიცავს ომეგა 3-ს (60%). სელის ზეთი ბუნებრივი წყაროა ძალიან დიდი რაოდენობით სასრგებლო მიკროელემენტების, როგორიცაა: კალიუმი, კალციუმი, მაგნიუმი, თუთია, ფოსფორი, რკინა, ნატრიუმი, სპილენძი და სხვა. ასევე მდიდარია B ჯგუფის ვიტამინებით, A, C და E ვიტამინით. სელის ზეთი არეგულირებს ნივთიერებათა ცვლას, აუმჯობესებს კუჭ-ნაწლავის ფუნქციონირებას და ამაღლებს იმუნიტეტს. რეკომენდებულია […]

5 საინტერესო ფაქტი ჩიას მარცვლებზე

ჩიას მარცვლებში 5-ჯერ მეტი კალციუმია, ვიდრე – რძეში და ორჯერ მეტი კალიუმი, ვიდრე – ბანანში; ჩიას მარცვლები ძლიერი ანტიოქსიდანტია; სასრგებლოა დიაბეტიკებისთვის, რადგან ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის დარეგულირებას. ასევე არეგულირებს ნივთიერებათა ცვლას და კუჭ-ნაწლავის მუშაობას, რაც თავისთავად ხელს უწყობს წონის კლებას. მდიდარი მცენარეული წუაროა ომეგა 3-ის. 100 გრამი პროდუქტი შეიცავს:ცილა – 16.5 გრამი, ნახშირწალი – […]

10 რჩევა როგორ შევამციროთ შაქარის მიღება

10 რჩევა როგორ შევამციროთ შაქარის მიღება: მნიშვნელოვანია დავაკვირდეთ პროდუქტის ანოტაციას, სადაც ყოველთვის წერია თუ რამდენ “Added sugar”-ს შეიცავს პროდუქტი. ძალიან ხშირად ისეთი პროდუქტებიც შეიცავენ შაქარს, რომელსაც ვერ კი წარმოიდგენდით (მაგალითად, საწებელი).  ასევე მნიშვნელოვანია, წავიკითხოთ ინგრედიენტების სია და ვიცოდეთ, რომ პირველი ყოველთვის ის ინგრედიენტი წერია, რომელიც ყველაზე დიდი რაოდენობით არის პროდუქში. შესაბამისად, თუ პროდუქტის ინგრედიენტების ჩამონათვალი […]

ყველაფერი რაც უნდა იცოდეთ გლიკემიური ინდექსის შესახებ.

რა არის გლიკემიური ინდექი? გლიკემიური ინდექსი შეფარდებითი მაჩვენებელია, რომელიც გვიჩვენებს კვებით პროდუქტებში არსებული ნახშირწყლები როგორ გავლენას ახდენენ სისხლში გლუკოზის დონის ცვლილებაზე და ინსულინის მოთხოვნილებაზე. მარტივად რომ ვთქვათ, გლიკემიური ინდექსი გვიჩვენებს ესა თუ ის პროდუქტი რამდენად იწვევს სისხლში შაქრის დონის მომატებას და კუჭ-უკანა ჯირკვლის რეაქციას ინსულინის გამოყოფაზე. რა ითვლება გლიკემიური ინდექსის ეტალონად? გლიკემიური ინდექსის შეფარდების ეტალონად […]

10 მიზეზი თუ რითი ზიანდება ჯანმრთელობა

არაბალანსირებული კვება; ნახშირწყლების სიჭარბე (საუბარია მარტივ ნახშირწყლებზე); ცილისა და ჯანსაღი ცხიმების დეფიციტი; გაუწყლოვება; სტრესი; გადატვირთული ნაწლავები; დისბაქტერიოზი; ფერმენტების სინთეზის დარღვევა; მძიმე ფიზიკური დატვირთვა; უმოძრაობა. რეკომენდაცია: მრავალფეროვანი და სეზონური ხილისა და ბოსტნეულის მიღება. ყოველდღიური აქტვივობა, იქნება ეს 20-30 წუთი ვარჯიში/ცურვა თუ ფეხით სიარული (დღეში საშუალოდ 10 000 ნაბიჯის გადადგმა). წყლის ადეკვატური რაოდენობის მიღება, რაც ზაფხულში ორმაგად […]

“Sugar Free” / “No added Sugar” – რა განსხვავებაა ამ ორ მცნებას შორის?

როგორ უნდა გავიგოთ რა რაოდენობა შაქარი შედის პროდუქტში? 2016 წელს FDA_ს მითითებით, აუცილებელი გახდა პროდუქციაზე შაქრის შემცველობის დატანის შემდეგი წესი: • აუცილებლად უნდა იყოს მითითებული შაქრის სრული შემცველობა; • ამასთანავე, ჩაშლილად უნდა იყოს მითითებული პროდუქტში შაქრის ბუნებრივი• და ხელოვნურად დამატებული შემცველობის რაოდენობები. რას ნიშნავს “Sugar Free”? ეს ნიშნავს, რომ პროდუქტის 1 პროციაში შაქრის შემცველობა არის […]

მითია თუ რეალობა, რომ ნახშირწყლები ჩვენი მტერია”?

პასუხი არ არის ცალსახა, ნახშირწყალი შეიძლება იყოს ჩვენი მტერიც და მეგობარიც, ეს ყველაფერი დამოკიდებულია ნახშირწყლის რაობაზე. ნახშირწყლები იყოფა ორ ძირითად ჯგუფად: მარტივი და რთული.  ისინი განსხვავდებიან მოლეკულურ დონეზე და ასევე ორგანიზმში მათი შეწოვის მიხედვით. როგორია მარტივი ნახშირწყლები? მარტივი ნახშირყწლები სწრაფად შეიწოვება სისხში და მკვეთრად ზრდის სისხში ინსულინის დონეს (ე.წ. Blood spikes), რაც არ არის სასარგებლო […]

გამოიწერეთ სიახლეები

✨10%✨

მიიღე 10%-იანი ფასდაკლება ნებისმიერ შენაძენზე

    გამოწერა